30 marca 2013

Torcik prosiaczkowy


Dzisiaj od strony kulinarnej :)
Znalazłam ost na face fajne zdj tortu.
Święta okazały się idealną okazją na wykonanie podobnego.
Co prawda ze świętami ma nie dużo wspólnego, to i tak oszalałam na jego ptk.


Świnki w korycie, kąpiące się w błotku:




Postaram się Wam jakoś po kolei pokazac jak to zrobiłam :)

Najpierw robimy biszkopt kakaowy:

- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
-2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl. kakao

Białka ubijamy z cukrem.



Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera.



Wyłączamy mikser i mieszamy łyżką kakao i mąkę i ubite jajka.


Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę.




Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min na 180 st.

W tym czasie zrobiłam świnki z masy cukrowej :)



Zostawiamy biszkopt w piekarniku do ostudzenia, a masę cukrową do stwardnienia.
W tym czasie robimy krem:

200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
pół szkl cukru pudru
cukier waniliowy

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Można dodać aromat waniliowy.
I dodajemy powolutku mascarpone i dalej ubijamy.



Wyciągamy biszkopt i przekrajmy na pół.


Połowę smarujemy lekko nutellą i układamy wiśnie.


Na wierzch wykładamy krem.


Może być dużo, bo i tak potem posmarujemy boki, więc może wylecieć :)
W krem wrzucamy znowu wisienki i na wierzch układamy drugą część ciasta.
Przykrywamy kremem.



Na boki przyklejamy wafelki WW, a w środek wlewamy rozpuszczoną lekko w mikrofali nutelli.


Układamy świnki :



Schładzamy i smacznego! :)



2 komentarze: